Nuo maisto vestuvėms priklauso šventės sėkmė

maistas vestuvėmsMaistas vestuvėms ir senais, ir šiais laikais buvo vienas iš svarbiausių šios šventės būtinumų. Juk ar vestuvės švenčiamos dideliame šeimos, giminių ir draugų būryje, ar dviese tolimame egzotiniame krašte, bet kuriuo atveju maistas bus kaip vienas iš pagrindinių akcentų. Niekas nesiginčija, kad tuomet svarbiausi yra du vienas kitą mylintys žmonės, pradedantys gyventi bendrą gyvenimą ir pasiryžę kartu ne tik „pūdą druskos“, bet ir nemažai gyvenimiškos košės iškabliuoti. Tačiau šventės metu būdami sotūs tik meile jaunavedžiai labai greitai taps piktais niurzgliais, todėl maistas vestuvėms turi būti kuo gardesnis, na, o jauniesiems dar, žinoma, ir aistrą žadinantis.

Daugiau informacijos: www.svenciucentras.lt

Kokio maisto reikės vestuvėms, priklauso nuo šios šventės ypatybių. Vienoks meniu bus, jei didžiąją šventės dalį laikas bus leidžiamas gamtoje (tokiu atveju trumpam „prisėdimui“ labai tiks vieno kąsnio užkandžiai), kitokie patiekalai bus parenkami šventinei vakarienei. Pastarieji taip pat skirsis orientuojantis pagal šventės vietą, aplinką. Juk jei vestuvės rengiamos prabangiame restorane, tuomet ir maistas vestuvėms bus kitoks, nei įprasta tradicinėse lietuviškose vestuvėse su balta mišraine ir silkute. Tačiau visa tai su pasigardžiavimu valgys kiekvienas lietuvis, vestuves švenčiantis sodybose ar įprastose vestuvėms patalpose, kur ir meniu derinamas pagal daugumos pomėgius. Būtent šiuo atžvilgiu jaunavedžiai, derindami maistą vestuvėms, turėtų atsižvelgti ne į savo asmeninius pageidavimus, o tai, ką galėtų mėgti visi vestuvių svečiai. Suprantama, kad gurmaniškus patiekalus vertinantys jaunieji galbūt savajai šventei irgi pasirinktų tai, kas ypatingu skoniu ilgus metus primintų šią šventę, tačiau tuomet kelios dešimtys vestuvių svečių į namus grįžtų visiškai alkani. Šaltieji, karštieji patiekalai, desertas, užkandžiai, salotos ir t.t yra tai, ką priimtina rasti ant šventinio stalo. Kaip tai bus pagaminta, kiek maiste bus įdėta meilės tam, ką darai, priklauso jau nuo virtuvės darbuotojų. Nuo jų fantazijos, sumanumo, profesionalumo, produktų šviežumo priklauso didžioji šventės sėkmė. Juk tik sotūs žmonės gali linksmintis arba, kitaip tariant, „šventę švęsti“. Ir, kaip žinome, neturintys per didelių rūpesčių, kuriuos ant savo pečių visuomet perims maistą gaminantys virtuvės darbuotojai ar žvilgsnį traukiančių stalų puošėjai.

Renkantis iš vestuvių maisto meniu, reikėtų užsakyti ne vienodus karštus patiekalus – juk ne visi mėgsta vištieną, tačiau iš jos pagamintus karštus patiekalus derinant su karštais kiaulienos patiekalais, tikėtina, bus dauguma patenkinti. Žinoma, tuomet, jei tarp svečių pasitaikys vegetarų, jiems teks tenkintis daržovių salotomis ar užkandžiais, kurių maistą vestuvėms gaminančios įmonės labai išradingai ir skaniai pateikia. Reikėtų atsakingai pasirūpinti ir mažaisiais šventės svečiais, kurie kartais jaučiasi pamiršti prie labiau suaugusiems priderinto stalo su ne itin lengvai virškinamais patiekalais.

Nors nėra taisyklės, tačiau vis dar dažnai vestuvės švenčiamos ir kitą dieną. Kaip tik ir galime pasidžiaugti, kad dar dažnai net ir plati giminė yra sukviečiama į linksmas vestuves, o ne turi priverstinę progą susirinkti tik į giminaičio laidotuves. Grįžtant prie „storų“ lietuviškų vestuvių temos, kai pabudę su šiek tiek skaudenančia galva svečiai labai mėgsta pusryčius su lengvesniais patiekalais. Tiems, ką vargina praėjusios dienos įspūdžiai, virėjai gali pasiūlyti gaivinančių kopūstų sriubos, besidžiaugiantiems gera savijauta visai skanu bus pasigardžiuoti sultiniu, jį užkandant kvapniu kibinu. Ir nereikia sakyti, kad po vestuvių sveikata „nekokia“ nuo maisto, nes taip būna labai retai. Galvelę sopa dažniausiai nuo per dažno taurelės kilnojimo, kas mūsų tautai jau darosi net grėsminga.

Bet ne apie tai mes… Juk svarbiausia, kad būtų kuo laimingesnis jaunavedžių gyvenimas, o ne pasotinti svečių pilvai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *